Recinte emmurallat -

Descripció

Clos emmurallat que envolta la vila fet a base de carreus molt irregulars. Amb dos portals d'entrada (Portal de Santa Maria (a ponent) i Portal Reial o de Sant Antoni, a llevant), el componien diverses torres-guaita: el Portal de Santa Maria estava emmarcat per dues torres: del Gomà i de la Ferreria, seguint el baluard de ponent venia la torre del Rovel i de cal Jaume el Martí; a l'angle nord hi havia la torre de cal Arnavat (Jan). Al costat del portal Reial hi havia la torre de cal Paranes i la de Ca la Vila, a més de la del Campanar, la més alta de totes. Està reconstruït i conserva tot el recinte.

Ressenya Històrica

La vila havia tingut un primer clos, avui desaparegut, del qual en formaria part el Portal Reial. El clos actual tenia antigament vuit torres i un únic portal d'entrada, probablement el Reial. Segons Pijoan, es va construir a partir de 1390, quan el rei Joan I va concedir a Santes Creus que el monestir pogués tenir 10 cases de jueus tant a Conesa com a Forès. En aquell moment es féu la Ravalla, adosada a l'antic recinte emmurallat, i es va construir la nova muralla.

Observacions

No s'hauria de permetre de fer-hi cases que no estiguéssin amb la mateixa línia que la del poble. Pel conjunt de muralla s'hauria de declarar patrimoni històric.

Elements Decoratius

Els dos portals: Santa Maria i Sant Antoni. També hi ha la torre de Cal Marquet.

Estat Conservació

Es conserva tot el recinte malgrat que ha estat molt malmès per la construcció de les vivendes adossades. Està reconstruït i encara hi viu gent. De les antigues torres de guaita se'n poden entreveure encara alguns elements, malgrat que la majoria estan molt desdibuixades, llevat del campanar.

Bibliografia

DDAA. Conesa. Rafael Dalmau Editor. 1989. pàg. 41.

Categoria
Militar
Tipus
Muralla
Adreça
Muralla
Estíl Arquitectonic
Medieval
Núm. de fitxa
61
Data construcció
0
Altitud
711 m