Porta Reial - Monestir de Poblet

Descripció

Torres de defensa militar situades a la Plaça del Monestir, formen part del recinte defensiu de Poblet que inclou les principals construccions. Al centre té una porta dovellada, amb matacans a la part superior, flanquejada per dues grans torres defensives, provistes de matacans i espitlleres, vuitavades. Hi han nombrosos símbols heràldics, escultòricament importants, amb les armes de Catalunya i la cimera reial de Pere III. LŽinterior conté diverses cambres amb arcs apuntats, llars de foc originals i una escala de cargol que comunica amb les dependències interiors. La porta és de doble tanca. Obra de pedra, carreus regulars. És un dels millors exemplars de l'arquitectura militar gòtica dels Països Catalans del segle XIV.

Ressenya Històrica

La fortificació s'inscriu en la línia de les construccions defensives manades edificar per Pere III arreu del país, arran de la guerra amb Pere el Cruel de Castella. Dirigí l'obra un Hospitaler, que s'encarregà de les muralles de Montblanc i Lleida. Començada el 1369 i no finí fins finals del s. XIV. La fortificació de Poblet mobilitzà molta mà d'obra i no es completà fins al s. XV. Conservem nombrosa documentació referida a aquesta construcció. Les Torres foren cobertes amb teulada el s. XVII, eliminades arran de les restauracions del Patronat del Monestir, que no acaben fins el 1976. Tipològicament, són comparables amb les de Serrans i Quart (València), i amb les de Morella.

Curiositats

Als escuts reials que flanquegen la porta s'hi llegeix: "Hoc opus incipit tempore Petri Regis Aragonum. Qui regnare cepit anno MCCCXXXVII".
Guillem de Guimerà i d'Abella ('-1396) nasqué probablement a Ciutadilla (Segarra). Hospitaler. Regent del Gran Priorat de l'ordre de l'Hospital (1372). Comanador de Tortosa i Granyena (1359-1366). Ambaixador reial. Dirigí personalment la construcció de les muralles de Lleida, Montblanc i Poblet.

Bibliografia

-Finestres, J.: Història del Real Monasterio de Poblet, vol.III, pp. 196-197.
-Domènech i Montaner, Ll.: Història i arquitectura del monestir de Poblet. Barcelona. pp.257-263.
-Cirici, A.: L'art gòtic català. Segles XIII-XIV. Barcelona 1979,pp.69-71.
-Altisent, A.: Història de Poblet. Poblet, 1974, pp.296-313.
-Album Pintoresch-monumental de Catalunya.Poblet. Barcelona (1879), fot. 6
-Arxiu fotogràfic de Poblet.
-Arxiu fotogràfic Mas (Barcelona).

Categoria
Militar
Tipus
Portal
Adreça
Monestir de Poblet
Municipi
Vimbodi i Poblet
Nucli Població
Monestir de Poblet
Qualificació
PH
Estíl Arquitectonic
Obra popular.
Núm. de fitxa
1196
Data construcció
0
Altitud
491,8 m.