Passeig del VIIIè centenari, 38 - Sarral

Descripció

Edifici que ha conservat l'estructura original i la distribució dels diferents elements en aquesta. Arquitectònicament la casa presenta dos trets que la fan característica i que la defineixen, indiscutiblement, com a modernista: les golfes i la tribuna. Aquestes foren concebudes a imatge dels models utilitzats en les cooperatives vinícoles de l'època. Així, l'aspecte exterior de les golfes, sobretot dels finestrals, és el mateix que tenen les naus, mentre que la tribuna recorda la forma dels dipòsits d'aigua presents en la teulada de les mateixes naus. En conjunt es tracta d'una façana sencilla, de fomes llises, amb les obertures decorades únicament a la part superior amb una composició de rajoles vidrades de color verd, el mateix color que les rajoles utilitzades com a ampit de les finestres. La part alta de la façana està rematada amb una motllura simple i damunt un terrat tancat amb una barana que combina l'obra i unes petites baranes de ferro decorades. Les golfes estan rematades amb un pinacle, i encara conserva el suport i la corriola de ferro. La part baixa de la façana està formada per una faixa amb placat de pedres de morfologia pentagonal, que dibuixen una mena de bresca. Els balcons tenen la pedra balconera motllurada i la barana de fundició, mentre que les finestres de la planta baixa estan protegides amb una reixa de ferro forjat ornamentada. La portalada és d'arc de mig punt, d'obra, decorat amb formes de reminiscència oriental, els brancals són de pedra, simulant dos pilars.

Ressenya Històrica

Sense dades.

Observacions

Núm. Registre / Catàleg: 11005-I
IPAC 13117

Al brancal fret de la porta encara és visible el bust pintat de José Antonio Primo de Rivera, que en època franquista donà nom al passeig on es situa la casa.

Elements Decoratius

Algunes de les habitacions de la casa encara conserven la decoració pictòrica original, amb motius florals típics de l'època.

Estat Conservació

Bo

Curiositats

Conegut com can Garrofa.

Bibliografia

Gaudí sense Gaudí. Un itinerari pels arquitectes col·laboradors i admiradors del Camp de Tarragona 2002. Fundació Caixa Tarragona. Pàgs. 147 i 148.

Categoria
Civil
Tipus
Cases i palaus
Adreça
Passeig del VIIIè centenari, 38
Municipi
Sarral
Nucli Població
Sarral
Qualificació
BCIL
Estíl Arquitectonic
Modernista
Núm. de fitxa
334
Data construcció
1926