Ermita de Mare de Déu dels Prats - La Guàrdia dels Prats

Descripció

Conjunt format per l'ermita i les dependències adossades, al costat dret de cara a llevant, d'estil senzill, combinant la pedra irregular amb el maó, fet que ens mostra les diferents reformes que aquest edifici ha sofert. El cos de les dependències del santuari sembla anterior al de l'església, refeta al segle XVI i encara es poden veure les restes de l'antic campanar o torre de defensa d'ampli basament i un arc de descàrrega al pany de mur lateral.

L'edifici és de planta rectangular, amb quatre trams coberts a dues aigües damunt arcs faixons, apuntats, de pedra. La porta principal es va canviar d'orientació, abans estava orientada a l'oest. Es conserva en bon estat gràcies a una restauració.

Ressenya Històrica

Antic convent i santuari. Fundat al lloc anomenat la "peixera", ja es citada la seva església en l'any 1224. Es diu que Sant Pere Armengol passà allí els darrers anys de la seva vida, fundant-hi una comunitat de mercedaris. El 1290 part de la comunitat s'establí a Prades i al 1363, any que es coneix com a santuari, la comunitat es refongué amb la de Santa Maria del Miracle, a Montblanc, convertint-se en l'actual convent de la Mercè. L'any 1556 es varen fer reformes.

Observacions

Núm. Registre / Catàleg: 5071-I
Disposició: Aprovació definitiva comissió urbanisme
Data Disposició: 22/06/2005
Publicació: DOGC
Data publicació: 13/09/2005

Ref. cadastral: 43087A02300014

Estat Conservació

Bo.

Categoria
Religiós
Tipus
Ermita
Adreça
Carretera C-14, km 39,700
Municipi
Montblanc
Nucli Població
La Guàrdia dels Prats
Qualificació
BCIL
Estíl Arquitectonic
Obra popular
Núm. de fitxa
1793
Data construcció
14
Altitud
359 m.