Creu de Terme de Sant Bartomeu - Sarral

Descripció

Reproducció de la creu original.
Creu ricament ornamentada on, en una banda s'hi reprodueix en baix relleu la verge envoltada de quatre àngels, i en l'altra no s'hi identifica cap figura central, únicament els quatre àngels. La creu s'aixeca en un suport a mode de capitell de morfologia hexagonal, on en cada faceta hi ha esculpida, igualment en baix relleu, una figura humana. No s'han pogut identificar, però probablement corresponen a sants. Aquest conjunt està suportat per una columna de pedra de secció hexagonal.

Ressenya Històrica

El 2005 va ser restaurada per l'Escola de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat. La mateixa escola en va fer una reproducció que és situada al seu lloc habitual, l'entrada de Sarral per la carretera de Montblanc.

Observacions

Núm. Registre / Catàleg: 11002-I

Estat Conservació

Bo

Curiositats

El fet que s'anomeni Creu de Sant Bartomeu permet establir una més que probable relació amb la desapareguda església de Sant Bartomeu, situada al costat dret del pont del riu Vallverd a l'entrada de la vila per l'actual carretera de Valls. La creu original es troba a les dependències de l'Ajuntament. En el seu lloc es troba una reproducció.

Bibliografia

Capdevila, T. 1934. Sarreal. Notes històriques de la Vila. Segona edició 1985. Barcelona. Morell, A. 1975. Història de Sarreal. Montblanc.

Categoria
Civil
Tipus
Creu de terme
Adreça
Avinguda de la Conca, s/n
Municipi
Sarral
Nucli Població
Sarral
Qualificació
BCIL
Estíl Arquitectonic
Gòtic
Núm. de fitxa
507
Data construcció
16