Castell de Llorac - Llorac

Descripció

Actualment és una construcció agrícola. Sembla que de la construcció medieval només en resten alguns carreus i algun tros de paret aprofitades per a bastir una gran pallissa. Molt probablement en època moderna es va refer la construcció reconvertint-la en una casa forta. Es va tapiar la porta original (adovellada de mig punt punt) i es va construir la porta d'accés actual.

Ressenya Històrica

En un document 1111 o 1140 Berenguer Bernat de Sentdomí, la seva muller i els seus fills dónen l'església de Santa Maria de Llorac a l'orde de l'Hospital. Tant el donador com la muller es lliuren a la fraternitat de l'orde. El 31 de desembre de 1196 Gombau d'Oluja cedí en hipoteca o empenyorament als templers les rendes del castell de Llorac juntament amb les d'altres llocs. Signen el document la seva muller (Ermengardis) i els seus fills Guillem de Timor i Arnau de Timor. El 1202 Bernat de Fillol donà el seu cos per ser soterrat a la casa de l'Hospital de Llorac. El 1342 el rei Pere el Cerimoniós va vendre tota la jurisdicció dels castells de Llorac i de la Cirera a Francesc Alemany. El 1361 era senyor del castell Guiamó Alenyà, veí de Montblanc (germà del paborde Macià Alenyà, canonge infermer de la catedral de Tortosa i senyor de la Selva del Camp mort el 1364). El 1370 encara consta com a domini dels Alenyà de Montblanc. El senyoriu de Llorac era, al s. XVI, en mans de la família Guimerà.

Observacions

Monument Nacional codi 51-6634

Declarat 08/11/1988

Elements Decoratius

En un escaire s'hi pot veure un carreu amb l'escut de la família Alenyà.

Estat Conservació

Restes

Curiositats

El llinatge dels Llorac fou molt important. El 1181 Pere de Llorac apareix com a testimoni en uns documents de l'orde del Temple. El cavaller Berenguer de Llorac serví a Sicília a les ordres de Martí el Jove i el 1398 figurava entre els principals capitans reialistes de l'illa. Ramon Berenguer de Llorac era el 1424 castlà de Solivella i tresorer reial. En aquesta data adquirí la jurisdicció de Solivella i feu construir el santuari del Tallat.

Bibliografia

P. Català: Els castells catalans, IV, Barcelona 1973, p. 241-250.

Categoria
Militar
Tipus
Castell
Adreça
Camí de Savallà
Municipi
Llorac
Nucli Població
Llorac
Qualificació
BCIN
Estíl Arquitectonic
Obra popular
Núm. de fitxa
998
Data construcció
12
Altitud
662 m