Capella situada a la plaça del monestir, on hi havia la bosseria, fora del recinte principal, tal com era establert en el pla ideal dels cenobis cistercencs, que situaven l'hospital de peregrins en un indret allunyat de les principals construccions monàstiques. Obra de pedra (carreus regulars). Té al davant un porxo format per dos arcs pertanyents a l'antiga bosseria, actualment destruïda. Porta d'entrada amb arc de mig punt, amb decoració vegetal als capitells. De planta rectangular, una sola nau amb volta de canó lleugerament apuntada, i obertures de mig punt. L'absis és recte. Pertany a l'estil cistercenc, però és un element tardà, prenent possiblement com a model la capella de Sant Esteve (segle XIII).
Fou començada durant l'abadiat de Domènec de Ximeno (1243-1245) i finida amb l'abat Berenguer de Castellots (1246-1253). Era en construcció l'any 1244 i fou consagrada el 20 de juny de 1250 per Andreu Albalat, arquebisbe de València. Construcció que formava part del nou hospital del segle XIII, finançat per Bernat de Granyena, que substituí l'anterior del segle XII. El 1604 s'hi construí, adossada al tester, la capella barroca del Xiprer, enderrocada l'any 1945. Malmesa durant la segona exclaustració, el 1876 li mancava un tros de la volta. Santa Caterina fou definitivament restaurada l'any 1946.
Bo
Finestres assenyala l'existència d'una inscripció, avui molt malmesa, on constava la data de consagració i també un retaule avui desaparegut.
Antigament capella de l'hospital de pobres i pelegrins.
-Altisent, A.: Història de Poblet. Poblet, 1974, p.165.
-Bassegoda i Nonell,J: Història de la Restauració de Poblet. Poblet, 1983, p.314.
-Finestres, J.: Història del Real Monasterio de Poblet, vol.I, p.263.
-AHN, carp. 2200, perg. 20
-Arxiu fotogràfic de Poblet.
-Arxiu fotogràfic Mas (Barcelona)