Conjunt de sales situades al llenç de llevant de la muralla fortificada de Poblet. Obra de pedra (carreus regulars). Edifici de dues plantes que presenta una gran complexitat arquitectònica, fruit de les modificacions sofertes. La sala inferior està formada per cinc arcs apuntats sense ornamentació (segle XIV), i tres obertures de mig punt mig partides per una columna (segle XIII). El pis superior està format per tres cambres sostingudes per cinc arcs apuntats que descansen en mènsules, algunes ornades amb les armes reials. A l'exterior, restes d'una galeria romànica, amb doble arc de mig punt i columnes geminades, i finestrals gòtics amb festejadors. L'interès de les restes romàniques és evident, juntament amb l'obra gòtica.
La complexitat arquitectònica de l'obra és solucionada en part per la documentació. La carta de visita de 1300 esmenta la "camera abbatis" situada vora la torre de Sant Esteve, que correspon a les restes romàniques actuals (segle XIII). Dos documents de Pere III (1381-82) esmenten les cambres "velles" i les "noves", aquestes construïdes per l'abat Agulló, que constitueixen els elements gòtics de les sales (segle XIV), paral·leles a la construcció de la muralla. Les cambres inicialment, doncs, eren abacials i utilitzades com a ostatge reial durant les visites de la casa reial a Poblet. La coberta desaparegué durant el saqueig de 1835, començant la restauració l'any 1901. Cèsar Martinell projectà la nova coberta, acabant-se el 1967. El 1973 es restaurà la façana i l'interior l'any 1981.
Bo
S'hi hostatjaren Carles II de Navarra, Pere III, Joan I, Alfons IV, els Reis Catòlics i Felip II. Les Cambres s'ampliaren amb les sales de la Torre de les Armes, i com aquestes deurien tenir pintures murals.
-Altisent, A.: Història de Poblet. Poblet, 1974, pp.168,170,313-317 i 448-450.
-Finestres, J.: Història de el Real Monasterio de Poblet, vol.I, p. 268.
-Idem. Vol.III,p.198.
-Domènech i Montaner, Ll.: Història i Arquitectura del Monestir de Poblet. Barcelona, 1925, pp. 254-255.
-Bassegoda i Nonell,J: Història de la Restauració de Poblet. Poblet, 1983, p.322-324.
-Rubió,A::Documents per l'Història de la Cultura Catalna Medieval. Docs.317 i 331.
-Altinsent, A.: El monasterio de Poblet. Administración y Economía durante la Edad Media. Tesi doctoral inèdita (UB).
-Arxiu fotogràfic de Poblet.
-Arxiu fotogràfic Mas (Barcelona)
-Masoliver,A: L'arxiu President Tarradellas a Poblet (1982),p.74-89.