Molí de Guasch - L'Espluga de Francolí

Descripció

Conjunt format per diferents volums de planta baixa i un pis amb coberta a dues vessants.

Ressenya Històrica

Les referències documentals el situen a les terres que Ponç de Cervera va atorgar el 1151 als germans Pere i Ponç de Malany a la vall d'Escurpianda (Milmanda).
Habitat de temps immemorial per la família Guasch.
Entre 1576 i 1578 es documenta l'establiment fet per Francesc de Remolins a Joan Nolent i als seus descendents. Se'ls atorgava el dret a erigir un molí fariner, amb casa i aparells, al tros de terra. I també se'ls permetia fer una bassa i recs i braçals per portar l'aigua al molí.
Fins el 1803 Marià Guasch en va ser el moliner. Després ho foren els seus descendents Jaume Guasch i Antoni Guasch. El març de 1809 els seus voltants van ser l'escenari d'una escaramussa entre tropes franceses provinents de Borges Blanques i els habitants de l'Espluga.Van morir quinze espluguins i dos més fruit de la venjança dels francesos.
L'11 de gener de 1939 l'estat major de les forces franquistes que avançaven per la comarca es va situar al molí.

Estat Conservació

Regular.

Curiositats

Conegut als segles XVI i XVII com Molí del Toll o dels Tolls i també com molí de n'Ardent, deformació de Nolent i finalment de Guasch.

Bibliografia

Carreras Roca Armengol, Jordi. Història de l'Espluga de Francolí. Vol. III, pàg. 142; Vol. IV, pàg. 24, 47; vol. V, pàg. 29; vol. VI, pàg. 356

Categoria
Industrial o comercial
Tipus
Molí
Adreça
Partida Molí d'en Guasch
Municipi
Espluga de Francolí, l'
Nucli Població
L'Espluga de Francolí
Qualificació
Prot. Urb.
Estíl Arquitectonic
Obra popular
Núm. de fitxa
1134
Data construcció
16