Antic cementiri situat fora muralles, a l'actual Plaça del Portalet. A finals del segle XVIII, el creixement demogràfic va portar a edificar els ravals exteriors de la muralla i les cases que envolten l'actual plaça i es decidí traslladar el cementiri al camí d'Aguiló, on es troba actualment. La Plaça del portalet queda delimitada pel portal de Santa Maria o del Vicari, per la casa pairal coneguda com a Cal Martí, pel Passeig Mossèn Joan Segura, pel C/ Sant Roc i pel Portal del Martí.
Antic cementiri que fou el segon de la vila. S'instal·là fora de les muralles a causa de la construcció de l'església parroquial gòtica, que comportà l'ocupació del fossar que envoltava l'anterior temple romànic. A finals del segle XVIII, el creixement demogràfic va portar a edificar els ravals exteriors de la muralla i llavors el cementiri fou desplaçat al camí d'Aguiló. En aquest moment s'edificaren les cases que envolten l'actual Plaça del Portalet.
El nom de 'Plaça del portalet' prové del portal del Martí, un dels quatre que resten del recinte emmurallat i que es troba situat a un dels extrems de la plaça.
Fins a mitjans del segle XIX la plaça era coneguda com Raval del Cementiri, després s'anomenà Plaça Nova. Durant la segona república portà el nom de Plaça de Santiago Rusiñol i el 1939, després de la Guerra Civil, l'ajuntament li imposà el de Plaza España. Popularment, però, també va ser coneguda com a Plaça dels porcs, ja que fins a mitjans del segle XX, cada dilluns hi havia mercat d'aquests animals.
Desaparegut.
Situat a l'actual Plaça del Portalet coneguda també amb els noms de Raval del Cementiri, Plaça Nova, Plaça de Santiago Rusiño, Plaza España i, popularment, plaça dels porcs.
CARRERAS TARRAGÓ, J. M.: Santa Coloma de Queralt. Guia monumental i històrica. Sta. Coloma de Queralt: Ajuntament de Sta. Coloma de Queralt i Associació Cultural Baixa Segarra, 1997.