Nau lateral sud de l'església major del monestir. Carreus regulars. Té volta de creueria, amb nervadures motllurades. A la nau sŽhi obren set capelles laterals, igualment amb volta de creueria i nervis de motllures del mateix tipus que els de la nau. Tant a aquesta com a les capelles hi han claus de volta esculturades, algunes amb les armes de Pons de Copons. A cada capella s'hi obre un finestra amb arc apuntat.
L'Abat de Copons (1316-1348) fou un gran impulsor dŽobres a Poblet, entre dŽaltres empreses culturals. Durant el seu abadiat mantingué molta relació amb Pere III, que inicià al 1340 lŽobra dels Panteons Reials.LŽAbat deixà en totes les seves obres el seu escut, essent instaurador d'un llarg costum al monestir. Les seves obres foren interrompudes per la Pesta Negra, data de la mort de lŽAbat (1348). No consta la causa dŽhaver modificat la nau sud de lŽesglésia, però cal creure que nŽhauria dŽexistir una dŽanterior. Algunes cròniques pobletanes indiquen que les capelles laterals foren bastides entre el 1330 i el 1333. Documentalment el 1336 ja eren acabades.
bo
-Finestres, J.: Història del Real Monasterio de Poblet, vol.III, pp. 136-162.
-Domènech i Montaner, Ll.: Història i arquitectura del monestir de Poblet. Barcelona. 1925. pp.225-237.
-Altisent, A.: Història de Poblet. Poblet, 1974, p.204.
-Arxiu fotogràfic de Poblet.
-Arxiu fotogràfic Mas (Barcelona)
-Vives i Miret, J.: l'obra de Poblet de Reinard des Fonoll. 'Miscellanea Populetana', Scriptorium Populeti, 1 (1966), pp.285-299.
-Arxiu fotogràfic de Poblet.
-Arxiu fotogràfic Mas (Barcelona)