Església de nau única, amb capelles laterals entre els seus contraforts. La nau té tres trams amb volta de creueria, mentre que la capçalera, plana, es troba coberta amb una volta grillonada. Les capelles laterals més properes als peus de l'església, estan cobertes amb volta d'aresta i les altres dues amb volta de quatre seccions. Les claus de volta de la nau mostren els escuts de la família Cervelló, ja que el poble pertanyé a la seva baronia, aquests presenten tres ponts i un cérvol en el cantó. La porta, en el mur occidental, s'obre en un arc de mig punt adovellat i amb guardapols. En aquest mateix punt s'obrí un petit òcul. Es troba coronada per un campanar d'espadanya amb tres obertures
La primera referència sobre l'església, dedicada a Sant Saturní, és de 1168, en el testament de Guillem de Montagut, en el qual disposa que es fes una deixa a l'església. El temple romànic fou destruït i se'n bastí un altre, dins l'estil gòtic tardà.
El 22 de febrer de 1598 s'iniciava la construcció de l'actual església. Dirigí les obres el mestre de cases vallenc Francesc Rossell. Les obres es van enllestir en dos anys. El 18 de juny de 1600 mn. Pere Rosanes, rector de Pontils, beneïa la nova església. A l'acte hi assistiren el batlle del poble, Joan Balcells, i els jurats Antoni Marí i Antoni Llorac. Durant la benedicció de l'església nova es va traslladar el Santíssim Sagrament des de l'església vella a la nova.
L'altar major fou obrat el 1778 per l'escultor Isidre Espinalt i daurat el 1800. Al cementiri hi ha falcades a la pared de tanca 5 estel.les funeràries discoïdals.
Mitjà
L'advocació actual substituí l'anterior, Sant Sadurní (s. XII-XVIII)
-LIAÑO, E.: Inventario del Patrimonio Artístico de la Provincia de Tarragona. Vol.II. p.174
- QUIJADA BOSCH, Joan M. "Notícia de la construcció de la nova església de Pontils (s. XVI-XVII)" a Aplec de Treballs (Montblanc), 26(2008), pàg. 141-153