Claustre Major - Monestir de Poblet

Descripció

Obra de pedra de carreus regulars. De planta quadrada, la galeria sud és la més antiga, romànica (arcs de mig punt descansant en dobles columnes). Tanmateix, els arcs són inscrits per uns altres, de descàrrega, gòtics; també és gòtica la volta de creueria de la galeria, que també cobreix les tres restants. En aquestes desapareixen les dobles columnes i l'únic fust és octogonal. Cada arc és dividit per tres o quatre columnes i amb tímpans buidats per arcs apuntats trilobulats, completats per rosasses quadrilobulades.
La decoració es centra en capitells i mènsules amb temes geomètrics i vegetals molt variats.

Ressenya Històrica

Es documenten uns donatius per a l'obra del claustre per part d'Ermengol VIII, comte d'Urgell (1208), Jaume I (1226), Berenguer de Puigvert (1298) i les notícies de les cartes de visita de 1298-1302. Malmès durant l'abandó del s. XIX, l'any 1888 començaren les restauracions. Més tard es renovà tot el paviment i el calats gòtics foren reparats en diverses fases.

Elements Decoratius

- Galeria nord: Sepulcre de la família Alenyà (1348) amb armes de la família Vilafranca. Sepulcre de la família montblanquina dels Vall-llebrera (1348). Sepulcre del cavaller Blai Morell (1348-49).
- Galeria est: Làpida sepulcral de fra Guillem de Tost (1336), granger de Castellfollit assassinat pels veïns de Prades. Sepulcre de la família Copons (1330-1350)
- Galeria sud: sepulcre d'Elionor d'Anglesola (1348).

Curiositats

La ubicació del claustre no segueix el model cistercenc a causa del relleu.

Categoria
Religiós
Tipus
Altres
Adreça
Monestir de Poblet
Municipi
Vimbodi i Poblet
Nucli Població
Monestir de Poblet
Qualificació
PH
Estíl Arquitectonic
Gòtic
Núm. de fitxa
1198
Data construcció
0
Altitud
491,6 m.