El parc i la vegetació dels voltants donarà suport a la ordenació i urbanització del conjunt que construirà posteriorment els xalets del Parc, els xalets Villa Engràcia, l'Hotel Francolí, etc. Al voltant de la Font del Ferro i de la Font de la Magnèsia es construirien els edificis porficats destinats als banys i altres aplicacions hidroteràpiques (avui desapareguts). Una part del balneari és avui ocupada per l'Alberg Jaume l per a joves que depèn de la Generalitat de Catalunya. La disposició dels xalets hotels al llarg de la carretera, els parcs, jardins i fonts que l'organitzen el fan un conjunt interessants com exemple de vil·la balneària del nostre país.
A començament de segle XX i al voltant de la Masia Blanca i de la Font del Ferro, coneguda i estudiada des del s.XVll es va crear un complexe hoteler-balneari que amb el nom de Vil·la Engràcia inclou el 'gran hotel' Balneari Vil·la Engràcia, i posteriorment l'Hotel del Centre, l'Hotel Francolí etc.
El balneari vil·la Engràcia es va començar a construir l'any 1890 per obra del polític liberal tarragoní Pere Antoni Torres Jordi.
El 1910 es reconeverteix en el Gran Hotel Villa Engràcia, propietat del dr. Salvador Roca. En aquella època el nucli de les Masies era un gran pol d'atracció turística.
A banda de l'hotel en si hi havia apartaments i xalets.
Durant la guerra civil de 1936-39 l'hotel fou habilitat com a hospital militar i després d'aquesta fou venut a l'Estat.
- Referència cadastral 0428001CF4802G0001LH
- Forma part del Catàleg del patrimoni municipal amb la ref. CO-5
Bo.
Avui convertit en l'Alberg Jaume I.
Roca Armengol. J. Història de l'Espluga de Francolí. Vol. VI, pàg. 67-74