Santuari de la Mare de Déu del Montgoi - Vilaverd

Descripció

Planta de creu llatina (26 m de llargada per 4,5 m d'amplada a la nau i 9,7 m al creuer). Voltes de canó de guix amb creuer d'aresta amb nervis de pedra. S'hi accedeix per dues portes adovellades de mig punt situades a la part meridional, una al braç dret del creuer i l'altra a l'inici de la part principal. Al damunt d'aquestes portes hi ha sengles ulls de bou. Un petit campanar d'espadanya s'alça damunt la paret meridional a l'altura de la nau principal. Darrere l'altar hi ha el cambril (d'estil neoclàssic amb molta ornamentació) on es venera la imatge de la Verge.
Adossada a l’ermita, a la part esquerra, hi ha la casa de l’ermità, el qual guardava l’ermita i era l’encarregat d’efectuar els tocs de campana.

Ressenya històrica

El culte és documentat ja al segle XIII. L'edifici actual ha estat datat del s. XV, encara que amb moltes reformes. És el successor d'una capella anterior romànica, documentada ja el 1214.
El 2014 es va celebrar els 800 anys de l'ermita amb amb un programa festiu commemoratiu d'aquesta efemèride en el qual va destacar la baixada de la Verge del Montgoi en processó a l'església de Vilaverd.