Descripció
És la plaça més antiga de Santa Coloma de Queralt. El voltant d'aquesta plaça està format per un bell conjunt porticat del segle XIV. Per la banda de l’església, la plaça dóna origen al C/ Major, que comunicava amb l’antiga Carlania. A la banda oposada baixa el C/ de Sta. Caterina, que comunica amb el portal d’en Martí. Per la banda nord baixa el C/ d’en Roca fins al passeig de la Muralla. Antigament hi havia el portal d’en Salvador, enderrocat a finals del segle XIX. Per la banda de ponent la plaça comunica amb l’antic barri jueu a través del Portal dels jueus. En aquest punt hi ha un bell racó conegut com a Móra del Vall en el qual hi ha el Portal de Sant Antoni, patró del barri. La majoria de porxos són arquitravats tot i que alguns són amb arcada de mig punt. Al centre de la plaça hi ha una font de ferro.
Ressenya històrica
En tots els document antics apareix amb el nom de Plaça de l’Om però popularment es coneix com a Plaça d’Avall, per contraposar-la a la plaça Major, que era coneguda com a plaça d’Amunt.
Aquesta plaça ocupa, parcialment, l’indret on hi havia el cementiri que envoltava l’antiga església romànica, tal com ho mostren les abundants restes humanes aparegudes en el subsòl en ocasió de diverses obres.
En aquesta plaça s’hi celebrava el mercat del safrà, i hi ha documentades cinc taules de safrà. El comerç d’aquest producte estava en mans dels jueus de la vila i fou molt pròsper fins al moment de la seva expulsió.
La raconada porticada que comunica amb el barri jueu, es troba documentada al segle XIII com a Móra del Vall i actualment també hi trobem el Portal de Sant Antoni.
Fins fa poc, al costat de la font que hi ha a la plaça, hi havia la Pedra Fita o Queixal de la Bruixa, però es va traslladar al seu lloc d’origen, l’indret conegut com Hostal de la Banya.