Font de Sant Francesc - Montblanc

Descripció

La Font de Sant Francesc és una font situada a la Plaça de Sant Francesc, prop del carrer Major. Té un cos quadrat on hi brolla l'aigua per quatre canelles, damunt del qual hi ha un esvelt obelisc sostingut per quatre boles.

Ressenya històrica

El creixement poblacional de la vila va provocar que el subministrament d'aigua fos més aviat insuficient. Per solucionar el problema de l'escassetat d'aigua accessible, el 1828 es proposà la construcció de dues fonts més als extrems de la població: una a la plaça del convent de Sant Francesc i l'altra al Raval, amb sengles abeuradors i rentadors. Per passar del projecte a la realitat, es nomenà una Junta de Notables. No va tardar gaire a sorgir el pensament que la de Sant Francesc era massa allunyada i que seria millor emplaçar la font a Sant Miquel, sense pensar que Sant Miquel havia estat un antic cementiri. En fer unes cates i trobar ossos humans, es retornà al plantejament inicial de fer la nova font a Sant Francesc, font que s'inaugurà el dia 2 de febrer de 1829.
El 1834 es van col·locar als voltants de la font sis pilars amb cadenes de ferro per evitar l'entrada de les cavalleries. El 1927, la font s'ubicà al centre i es van suprimir els pilars i l'abeurador en reformar la plaça. L'any 1995, en motiu de l'arranjament definitiu de la plaça, la font s'ha tornat a moure per apropar-la més al carrer Major i s'ha eliminat l'elevació que tenia la plaça anteriorment.