Església de Sant Salvador - Pira

Descripció

Església d’una sola nau, coberta amb volta de canó, capelles laterals i absis pla. Al creuer hi ha una cúpula sobre petxines. Coberta de teula àrab a dues aigües.
Portalada amb dintell triangular amb un arc de mig punt com a decoració.
La façana presenta una estructura basilical que no correspon a l'interior de nau única amb capelles laterals i absis pla.
El campanar és de planta quadrada, finalitzat a l'estil dels campanars barrocs amb planta hexagonal i coronat amb un doble campanar.

Ressenya històrica

La primitiva església romànica de Pira és documentada el 1194.
La primera pedra de l'actual temple es posà el 19 de març de 1862. Fou beneïda el 5 d'agost de 1865 amb la presència de l'arquebisbe de Tarragona Francesc Solanes i Fleix.
A partir d'aquesta data es construïren els altars laterals de mans d'artistes com P. Domènec i Venanci Bonet, de Reus, i Pere Ribas, de Vic.
El 1930 es construí el campanar, sota la direcció de l'arquitecte diocesà i l'empresari Josep Solé de Montblanc. Es va inaugurar el 6 de desembre de 1930.
Després dels estralls de 1936 , s'inaugurà el nou Altar Major el 12 de maig de 1939. L'Ajuntament féu obsequi a la Parròquia de la imatge de Sant Salvador el 14 de novembre de 1939. Les pintures murals del temple van ser realitzades pel barbarenc Joan Fuguet i Sans l'any 1961. La talla de fusta de Sant Salvador que presideix l'Altar Major va ser realitzada per mn. Josep M. Torrell, rector de la parròquia, el 1985.
El diumenge 31 de gener de 2016, l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol Balcells, celebrà la benedicció de les millores efectuades a l'església. Aquestes accions van comptar amb l'ajut econòmic de la Diputació de Tarragona. El diputat de la corporació, Mateu Montserrat, va assistir a la benedicció, junt amb l'alcalde Pira, Josep Pijoan.