Església de Sant Miquel - Espluga de Francolí, l'

Descripció

Església d’estil classicitzant, que es pot comprovar clarament en la forma de la portalada, detalls del frontó i campanar.
La capella lateral d’estil gòtic, acull un espai interior ric en treball decoratiu. Els elements en forma de Crochet, recorden aquells de les capelles del mur de l’evangeli de l’església de S. Miquel de Montblanc, aquí però les mènsules no són figurades.
Desenvolupa una planta basilical de tres naus, transcopte i cúpula. L’àbsis, de capçalera plana, te un doble arc triomfal a l’entrada del presbiteri i en la paret de l’altar. La cúpula sobre petxines, està oberta a quatre trams amb obertures d’arc de mig punt i té un passadís que envolta tot el seu perímetre. El transcopte acull capelles laterals i les seves dimensions són monumentals. Les naus se separen amb quatre arcs de mig punt amb motllures i parelles de pilastres adosades d’estil “àtic”, com aquelles que decoren la nau central. Les naus es cobreixen amb volta de canó i sobre la nau central termals.

Ressenya històrica

Construïda entre 1860 i 1891 en els terrenys de l'antiga Closa. El projecte constructiu fou obra de l'arquitecte Ignasi Jordà. El seu cost fou de gairebé 1 milió de pessetes. L'església fou consagrada l'any 1871. La capella del Santíssim es bastí entre 1879 i 1882 amb pedra de la cinglera de l'estació del tren. El 1888 es bastí el campanar, projectat per l'arquitecte Mateu Mateu.