Ermita de Sant Fructuós de Lilla. - Montblanc

Descripció

És una ermita petita que figura un absis i una nau composta pels pins que flanquegen el camí fent de columnes i la volta és el cel. Al fons, l'absis acull la imatge de Sant Fructuós elaborada per l'artista de Vilaverd Joan Rosich i Andreu.
El Sant bisbe és representat amb capa pluvial, mitra i sostenint un bàcul. A la volta interior hi ha unes pintures, obra del pintor Josep Cimas, on es representa un nimbe daurat, Fructuós i els diaques Auguri i Eulogi. Dos coloms evoquen les ànimes d'aquests darrers pujant al cel. Flanquejant l'escena, la tau tarragonina i la "L" lillenca. Vist de fora, l'absis és un mosaic amb quatre creus gregues, que fan referència a Jesucrist i els tres sants màrtirs. Coronant la capella hi ha una creu de ferro, obra de Vicenç Basulto.
La construcció de l'absis, els bancs i la font va ser feina feta per Josep M. Solé i Pere Galí. El corró on es recolza la imatge va ser donat per Ramon Moix i la barana de ferro que tanca l'ermita va ser un donatiu de la parròquia de Rojals.

Ressenya històrica

La construcció d'aquesta capella va ser una iniciativa del rector de Lilla del moment, Mn. Armand Puig.
El dia 23 de juny de 1996 va ser beneïda i inaugurada l'ermita de Sant Fructuós amb l'assistència del Vicari General, Mn. Joan aragonès, i l'acompanyament del Cor Sant Joan de Lilla.