Celler cooperatiu modernista - Sarral

Descripció

Celler modernista-noucentista de planta basilical de 3 naus de dues filades de 10 columnes cada una. La nau central s'eleva una mica més que les laterals. A les columnes s'insinuen, al lloc corresponent, els capitells amb la mateixa obra de maó que puja des de terra. Pel costat nord, l'edifici es prolonga a tot ample per formar el moll d'entrada de la verema i la sala de màquines. A la façana hi ha un frontó triangular amb finestrals rectangulars. La sala, de 1.555 m2 està dividida longitudinalment en tres naus per dues filades de 10 columnes cadascuna. La nau central té una llum de 10 m i les laterals de 4 i les tres s'articulen en un sistema d'arcs rebaixats en creu, de formigó i maó amb tirants a la central, i de maó en plec de llibre i sense tirants a les laterals. El sostre està fet de maonets i llates. La façana exterior presenta un frontó amb finestrals rectangulars, amb muntants i llindes de maó vist. Els finestrals s'estenen pels dos laterals de la façana, que acaba a la part posteriors amb dos frontons també amb finestres de les mateixes característiques que les de la façana principal. Aquesta darrera està culminada per un petit dipòsit d'emmagatzematge d'aigua. Un petit mural de rajoles pintades indica la funcionalitat de l'edifici i la data de la seva construcció. A la banda oposada de la plaça s'alça una segona nau, feta a imitació de la primera però construïda l'any 1934. Tot i que exteriorment són similars, els sistema constructiu és totalment diferent.

Ressenya històrica

Celler de vinicultors dissenyat per Pere Domènech i Roura. El 3 d'octubre de 1913 es constituí el Sindicat de Viticultors de Sarral. L'edificació fou restaurada l'any 1994.