Celler cooperatiu de Dalt o "dels Pobres" - Espluga de Francolí, l'

Descripció

Celler amb 24 cups excavats al cingle. Inicialment es cobrí la zona de descàrrega i la sala de màquines, però només es féu una tanca de 3 metres a la nau de cups. Aquesta paret es va apujar l'any 1943.

Les façanes laterals desenvolupen un fris de finestres-loggies de forma estilitzada i cegues. Les façanes principals estan resoltes amb arcs parabòlics amb retícula de finestres semblant a les que Martinell obrí en les façanes del seu celler.

Ressenya històrica

El 1895 es crea a l'Espluga la secció local de la Federació de Treballadors Agrícoles (Unió de Rabassaires). El novembre de 1905 Josep M. Rendé impulsa la fundació de la Caixa Rural d'Estalvis i Préstecs, que es refunda el 1909 per obtenir la cobertura com a sindicat agrícola. Aquest any pren el nom de Sindicat Agrícola i Caixa Rural. El 1910 es funda la Societat d'Agricultors Jornalers de l'Espluga de Francolí (1910-1926).

El 1931 es va organitzar a l'Espluga la Unió de Rabassaires de l'Espluga, vinculada a la Unio de Rabassaires de Catalunya sota el nom de Societat Sindicat Agrícola "Agricultors Rabassaires". El 18 de maig de 1932 l'Ajuntament va autoritzar l'entitat a construir un local i un celler cooperatiu: el Sindicat d'Agricultors Vinicultors ("celler de dalt"). Es bastí el 1932 amb la contribució personal de tots els socis, sense retribució en metàl·lic, segons les càrregues de verema.

El 1946 es va construir una petitat nau exterior i el 1957 es van construïr sis tines.

El 1936-39 es fusiona amb el de Baix però tenien juntes i comptes separats. El 1961 s'unifiquen definitivament. A partir de 1970 el celler de Dalt es dedica a la recepció del raïm i l'extracció del most.