Celler Cooperatiu - Montblanc

Descripció

El Celler Cooperatiu montblanquí és d'estil modernista i el projecte va ser realitzat per l'arquitecte Cèsar Martinell i consistia en la construcció d'una sala d'estibatge (tines i cups), d'una mida de 20 X 25 m., amb una façana principal mirant la via fèrria, les dovelles de la porta principal de la qual són les de la portalada de l'antiga Plebania. A la part superior de l'edifici s'obren grups de nombroses finestres verticals, elaborades a base de maons. Sobre la portalada de la façana principal que dóna a la via fèrria hi ha unes rajoles amb l'escrit "Sindicat Vinyaters". A la part posterior, de cara a la muralla, i en un nivell més aixecat, s'hi ubicaren els molls de recepció o descàrrega de raïms, entremig dels quals s'eleva la torre del dipòsit de l'aigua.
A la part de dins, la nau està separada per uns arcs recolzats en uns grans pilars de maó.

Ressenya històrica

Després de la crisi agrícola, provocada per la fil·loxera principalment, i de la Llei de Sindicats , els pagesos montblanquins es constituïren en Sindicat de Vinyaters l'any 1919 i, amb gran empenta, tal com es feia a moltes poblacions de les comarques tarragonines van iniciar la construcció del Sindicat o "Catedral del Vi" en uns terrenys propers a la Torre dels Cinc Cantons, entre la via del ferrocarril i la carretera transversal. Les obres foren projectades per Cèsar Martinell i duraren fins l'any 1922.
Dècades després, el 1945, s'alçà tocant la façana principal una nau igual a la ja feta anys enrere. Anys després, el 1956, a continuació d'aquesta edificació se'n bastí una altra destinada a ser el molí d'oli.
L'any 2012 l'Ajuntament de Montblanc va comprar els edificis per 800.000 €.
L'any 2014, després que l'Ajuntament de Montblanc es va fer càrrec de l'edifici, es van portar a terme obres de reforma interiors per ubicar-hi una agrobotiga. El 2017 s'ha tornat a reformar una part de l'edifici per posar-hi l'Oficina Municipal de Turisme.