Castell de l'Espluga - Espluga de Francolí, l'

Descripció

La porta principal s'obria al capdavall del carrer de les Parres, avui plaça de Sant Miquel. Constava de 6 torres amples i quadrades i tenia entrada a tramuntana amb una torre gruixudíssima, la més gran de totes, dita del Matxo. Dins del castell hi havia una gran plaça d'armes i la fortalesa, que constava de planta baixa i dos pisos. Consta d'església, presó, graner, cups, cuina, palau del Comanador, etc. Encara poden veure's panys de mur i fragments com la torre sud.

Ressenya històrica

En el darrer quart de segle XII apareix en els documents una distinció entre el que es designa com l’Espluga superior, sobirana o alta, i l’Espluga jusana “sotirana” o baixa. El paratge avui anomenat “el Capuig”, (el punt elevat de la vila) pertenyia a Ponç Hug de Cervera, que hi va fer una “forteda” contra els sarraïns. En el s. XIII per cessió dels drets dels Torroja i l’ordre de l’Hospital, senyorejaren així a l’Espluga sobirana i els hospitalers de la jussana, uns i altres establiren concessions i drets de possessió, i en l’any 1357, Pere “el Ceremonios” va vendre al gran prior de Catalunya tota jurisdicció damunt l’Espluga inferior i superior.
El conjunt del castell subsistí fins a la guerra civil del Set Anys, quant havent-s’hi fet forts els lliberals al pas d’una divisió carlina, fou destruït. Com que pertanyia a l’ordre de St. Joan, és vengué amb la desamortització i hom el va comprar per aprofitar-ne la pedra destinada cap a la construcció de l’església.