Carrer Major, 27 - antic Casal de l'Estrella - Santa Coloma de Queralt

Descripció

La casa té com a elements interessants la llarga balconada de ferro forjat de la façana. Ja no queda rastre del nom "Sociedad la Estrella" que figurava pintat a la façana el segle passat.

Ressenya històrica

La “Societat l’Estrella” es fundà l’any 1875 amb components de les societats aleshores existents “La Columbense” i “La Violeta”. Al principi se’ls anomenà els “Terceros” i feien el ball en una de les ales del Castell. El 1879 van passar a Cal Samboi, de 1882 a 1933 al local del C/ Major i el 1934 van estrenar el local que avui encara podem veure situat a la Ctra. de Montblanc. Per tant, van estar a l’edifici del C/ Major des del 1882 al 1933.
Al 1908 el Sastre Martinet va convèncer a Josep Martí, “noi Martí”, perquè posessin el primer cine a Santa Coloma a la “Societat l’Estrella”. Aquest mateix any ja es construïa la primera societat formada pel Josep Domingo, “Pepet Esquerrà”; Bonaventura Montserrat, “Ventureta”; Josep Martí Carol, “Noi Martí”; i Josep Moix Marimon, “Sastre Martinet”. Van comprar un projector a la casa Diorama de Barcelona i a finals d’any ja hi havia cinema a Santa Coloma.
Es van crear diferents companyies i l’any 1932, la “Societat l’Estrella” es va unir amb la “Societat Cooperativa Obrera” (Centre Republicà) per tal de sonoritzar els seus projectors i poder fer front al cinema sonor introduït per l’ “Associació Colomina”.
Del 1908 al 1932 és conegut per cine “Estrella”, del 1932 al 1933 es va unir amb el cine “Cooperativa Obrera” i de 1933 al 1936 en que queda clausurat per la guerra, “Ideal Cine”. El 1934 s’inaugurà el nou edifici de l’ “Estrella” a la carretera de Montblanc.
La seva finalitat sempre fou recreativa i sempre acollí a totes les classes socials de la vila, tot i predominar-hi la classe benestant. A part de cinema, l'Estrella fou famosa pels seus balls, festes majors, carnavals, teatre i altres espectactles.